lørdag den 21. juni 2014

Biblioteksafgiften 2014

Biblioteksafgiften 2014
I år blev biblioteksafgiften uddelt noget før end forventet. Jeg havde først regnet med, at det ville blive i næste uge, men da jeg fredag sad på mit arbejde, nåede beskeden pludselig frem: Bibliotekspengene er kommet!

Se, det var jo en ret spændende oplysning. Problemet var bare, at jeg var på arbejde og først fik fri tre timer senere. Og at min postkasse ikke lige var indenfor rækkevidde. Samt at jeg ikke havde mit nøglekort med, så jeg kunne tjekke det på nettet.

Altså måtte jeg væbne mig med tålmodighed (et lille tip: Har du planer om at blive forfatter, så kan du lige så godt hamstre tålmodighed - du får brug for det), før jeg kunne sætte kursen hjemover.

Hjemme kunne jeg konstatere, at:

A) Frieksemplarer af Fortidssynder var ikke kommet (suk).
B) Der lå en konvolut fra Kulturstyrelsen (yay!).

I år lavede jeg et pænt hop opad, da de sidste tre BB-bøger var kommet "helt med". Sidste år fik jeg for eksempel kun penge for fire eksemplarer af "Heksekunst".

Opgørelsen over eksemplarantal på bibliotekerne laves i december måned, så alt, der ikke kommer med der, har først betydning året efter, og "Heksekunst" havde officielt først udgivelsesdato i januar 2013, men var begyndt at blive indkøbt i 2012.

Lidt fakta om biblioteksafgiften
Tidligere fik man alle oplysninger i brevet, men nu er det kun de overordnede, som hvor mange penge man får, ens pointtal (der ganges med årets pointværdi) samt hvor mange eksemplarer af bøger eller lydbøger, der står på folke- og skolebibliotekerne.

Hvis man vil vide mere, fx hvor mange eksemplarer der er indkøbt af en bestemt titel, må man ind på nettet og finde ens titelliste. Det er så helt personligt og ikke offentligt tilgængelige oplysninger.

For forfatterspire kan det være interessant at vide lidt mere om biblioteksafgiften, da denne er en ret stabil indtægt for forfattere. Der er et par interessante sider.
På denne side kan man se, hvad forfattere får og tidligere har fået i biblioteksafgift.
Jeg har også fundet denne liste over biblioteksafgiften 2014. For dem der har lyst til at få lidt flere informationer, kan de her se, hvor mange eksemplarer forfatterne har stående i alt på bibliotekerne.
Tip: Tryk ctrl + f for at få et lille søgefelt frem.

Dennis Jürgensen har for eksempel 121.992 bind stående. Jørn Jensen, som har udgivet hundredvis af letlæsningsbøger har 445.978 bind stående! Så jeg har et stykke vej endnu fra mine små 7000 bind :)

Bibliotekernes indkøb
Sidste år lavede jeg et indlæg om biblioteksafgiften 2013. Der fortæller jeg om, hvordan biblioteksafgiften beregnes og hvordan en god eller lunken lektørudtalelse kan have stor betydning for ens biblioteksafgift.

I år er emnet: Serier og deres betydning for bibliotekspengene!

Lektøren er den store hjælp for bibliotekarer, når de skal beslutte, om bogen skal købes eller ej - og i hvor mange eksemplarer. Har I nogen sinde set en gladiatorkamp? Hvor Vigtig Gut bestemmer om overvundet, men stadig levende gladiator, skal leve eller dø? Tegnet er ret enkel: Tommelfingeren går op eller ned. Det samme gør sig gældende her.

En nedadvendt tommelfinger - eller måske den lidt mere tøvende "bob-bob"-bevægelse - kan sende ens bog ud i rallende dødskramper. I hvert fald hos bibliotekerne.

Men der er også andre faktorer end lige vurderingen af bogens indhold. Det kan for eksempel også være bogens omslag. Bogen kan være virkelig god, men hvis forsiden ikke kan lokke folk hen til sig og få dem til at låne bogen med hjem ... så er der ikke grund til at købe for mange eksemplarer. Flere af dem vil alligevel ryge ud nogle år senere, når udlånstallene vurderes.

Målgruppe er en anden faktor: Henvender denne bog sig til en stor målgruppe? Krimier er for eksempelvis efterspurgte, så en god krimi indkøbes ofte i større antal end en almindelig skønlitterær bog.

Indkøb af serier
Bibliotekerne er trængte. De skal ikke længere være lagerhaller for bøger, men skal også varetage mange andre funktioner. Det kræver plads i biblioteksrummet, og det betyder mindre plads til bøger. Der bliver kasseret benhårdt, så ens bog skal "præstere" for ikke at ryge ud.

Derfor bliver der også justeret i indkøbene af eksemplarer i en serie.

Bibliotekarerne kigger på de forgående bøger for at tjekke, om eksemplarindkøbet var passende. Uheldigvis med serier er det ofte sådan, at den første bog bliver læst af mange ... men af forskellige grunde falder nogle af læserne fra undervejs. Og jo længere ind i en serie man kommer, jo større er frafaldet.

Jeg var godt klar over dette og vidste også, at de nyeste bøger i BB-serien er blevet indkøbt i færre eksemplarer end Blodsøstre. Men jeg blev alligevel overrasket over, hvor stort faldet er.

"Forfald" er den nyeste bog, og den fik en rigtig god lektørudtalelse.

Et par bidder:
"Det er en mørk og dyster bog, og man suges hurtigt ind i dens univers og rives med, fordi den er virkeligt godt skrevet i et meget levende og beskrivende sprog." og "Eybye formår virkelig at skabe en intens og dyster stemning."

Alligevel er indkøbet af "Forfald" på cirka det halve af "Blodsøstre". "Blodsøstre" er den af mine bøger, som står i flest eksemplarantal på bibliotekerne, men de fleste enkeltstående titler har overhalet "Forfald".

Så, forfatterspirer - måske I skal spekulere i at skrive mange, fede enkeltstående bøger ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar