lørdag den 10. august 2013

"Jeg vil være forfatter" - slå koldt vand i blodet

Der er mange skridt på vejen til at blive forfatter.

Den første er rent faktisk at skrive en bog. Og man kan sige en hel del om det at skrive, komme med gode råd og så videre, men jeg vil forsøge at holde det på et minimum.

Der er de forholdsvis lette: Læs meget, skriv meget, rediger meget.

Læs: Du aflurer ubevidst - og naturligvis også bevidst - hvad andre forfattere gør godt og knap så godt. Du udvider dit ordforråd og får en vis forståelse for spændingsopbygning, personer og dialog.

Skriv: Øvelse gør mester! Det første, du skriver, vil sikkert være rimelig elendigt. Også det næste. Og det næste. Men efterhånden bliver det bedre og bedre. Man kan ikke lære det hele på en gang. Man må opbygge sin kunnen stille og roligt.

Rediger: Det ligger i forlængelse af at skrive. Jeg tror på, at man skal andet og mere end "bare" skrive sin bog. Når historien er skrevet til ende, begynder man forfra med redigeringen. Jo længere tid man har skrevet, jo mindre arbejde vil det kræve. Her tænker jeg i forhold til, når man er begynder. Jo mere man øver sig på de forskellige dele af det at skrive, jo nemmere vil det efterhånden flyde. Fordyb dig for eksempel i dialog. Find ud af hvornår det virker og hvorfor.

Fint, så du har skrevet din bog, og du er helt oppe at køre over, hvor genial den er, og hvor genial du er, og nu skal Forlaget bare findes, så de kan udgive din bog - den nye Harry Potter/Twilight/Da Vinci Mysteriet/Fifty Shades of Grey ...

Stooooop!

Okay, der er en ting, du skal vide: Der er tider, hvor man som forfatter synes, at ens tekst er elendig og lige til at smide væk ... og så er der de mere fornøjelige tider, hvor man er Genial! (og muligvis Forblændet).

Pas på! At du i øjeblikket er Genial er ikke ensbetydende med, at du rent faktisk er det, eller at forlagene synes det samme. Den bedste middel mod denne tilstand er tid. Læg dit manuskript fra dig, lad det hvile i nogle uger eller måneder og tag det så frem igen.

Ja, jeg ved det virker som lang tid, når udgivelsen er lige om hjørnet, for du er jo genial, og manuskriptet er genialt og ...

Vent! Bare vent! Selvom teksten rent faktisk er genial, vil den ikke tage skade af at modne lidt. Det er så meget nemmere at se på den med andre øjne, når den ikke længere er så tæt en del af en selv, som når man lige har tilbragt måneder, måske år, i universet sammen med ens elskede personer.

Det er desuden også meget nemmere at læse korrektur, når ens hjerne rent faktisk er nødt til at læse, hvad der står, fremfor hvad den tror der står.

Okay, så langt, så godt. Manuskriptet er skrevet, det har hvilet og har fået endnu en redigeringstur. Hvad så nu?

Jo, jeg vil sige, at hvis du er helt ny indenfor skrivefaget, så ... læg manuskriptet i en skuffe (eller på harddisken i disse tider). Hvis det er dit første manus eller dit andet, tredje, så er du måske stadig ikke god nok til at komme igennem nåleøjet. Konkurrencen er hård. Danmark er et lille marked med mange håbefulde forfattere. Et forlag som Gyldendal får vist omkring 1000-1500 uopfordrede manuskripter om året, og kun ganske få får et ja.

Ventetiderne på at få svar fra forlagene er på flere måneder, og jeg vil tro, at en del manus måske bliver kasseret uden at blive læst til ende.

Hvis man vil have en chance, skal man komme med noget, der er virkelig godt.

Jeg har hørt om forfattere, der startede "karrieren" med at sende nærmest alt, hvad de skrev til forlagene. Og det blev naturligvis til en masse afslag, inden de endelig kom igennem nåleøjet og siden blev succesfulde forfattere.

Helt ærligt vil jeg ikke anbefale den fremgangsmåde. Det er svært at undgå afslag, men jeg tror ikke, man gør sig selv en tjeneste ved at sende sit første forsøg til et forlag. Selv hvis de kan se mulighederne i en, vil de måske miste interessen og tålmodigheden efter at have læst det 10. manuskript. Og derefter venligt bede dig om at prøve lykken hos et andet forlag.

Gør forarbejdet. Skriv til dig selv og skrivebordsskuffen i starten, opbyg din kunnen, læs bøger om at skrive, gå på skrivekursus hvis du har lyst, prøv at finde nogen der kan læse og bedømme din tekst. Gør hvad du kan for at blive bedre. Undgå at blive forblændet af din egen Genialitet (den er vi alle blevet ramt af).

Når du har skrevet x antal manuskripter og har forfinet din kunnen ... så er det måske på tide at sende til et forlag :o)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar