fredag den 1. januar 2016

Forfatterstatus 2015 - året der gik

Januar
28. december 2014 følte jeg, at jeg var helt færdig med Blodets bånd 9 – Skæbnebånd. Og jeg åbnede straks dokumentet med mit næste projekt – mit bind i mit og Carina Evytts fælles fantasyprojekt.

De første par uger af januar brugte jeg så på – sådan føltes det i det mindste – at rende hysterisk rundt om mig selv, fordi jeg ikke følte historien og personerne. Efter flere år med BB-crewet bliver man lidt forvænt, og jeg var måske særligt bekymret, fordi jeg jo havde indgået et samarbejde med Carina.

7. januar havde jeg fået skrevet de første 12 famlende sider, og Carina og jeg havde i fællesskab skabt en ny person, som skulle vise sig at få enorm stor betydning for hele historien.

Den 30. januar var der 42 sider i mit dokument, hvilket var helt vildt imponerende. Især fordi jeg jo brugte et par uger på at rende i de der desperate cirkler og så senere en uge på at læse bøger (noget jeg gør alt for sjældent).Februar
Jeg aner ikke, hvad jeg lavede i februar ud over at have fødselsdag. Men ellers har jeg vel skrevet ;)Marts
Denne måned bød på Fantasyfestival i Esbjerg. Det var den første messe, der fik skrivebuddierne så langt mod vest, at det krævede en overnatning hjemme hos mig. Det betød, at jeg påbegyndte et større Bluffnummer, hvor huset blev ryddet op og gjort rent, og mine personlige noter til Projektet blev vendt om på en opslagstavle, så skrivebuddierne ikke kom til at vide mere end de skulle.

Det var en skøn messe, og Carina og jeg fik mulighed for at brainstorme noget mere på vores historie.
Den 11. marts rundede jeg de første 100 sider af min historie. Ikke at det betød at mine personer var kommet af sted på eventyr endnu!April
Carina begyndte sin roman i vores fællesprojekt i 2014, mens jeg stadig skrev på BB9. Derfor havde hun et godt forspring, og hun skød på, at hendes roman ville ende på 350 wordsider. Det, syntes jeg, lød af meget, men jeg måtte jo forsøge at nå cirka samme antal. I april måned var jeg kun 50 sider fra at indhente Carina, da det gik op for os, at vi næsten havde skrevet samme antal ord. Men hvordan kunne det lade sig gøre, når hun havde skrevet 50 sider mere end jeg?

Først her gik det op for os, at vi skrev med hver vores skrifttype. Eller … vi vidste det godt … vi havde bare ikke skænket det en tanke, hvor stor betydning det faktisk havde for sidelængden. Da jeg ændrede min skrifttype til Carinas, steg sideantallet eksplosivt, og pludselig havde jeg kun 90 sider til at afslutte historien på. Det gav så en hel ny type panik.

Måneden bød også på manuspleje af BB9, så jeg måtte forlade Projektet for at godkende rettelser, omformulere og argumentere.

Biblioteksafgiften blev offentliggjort, og jeg skrev et indlæg om, hvad biblioteksafgiften betyder for mig.Maj
Jeg fik skrevet den allersidste bagsidetekst til Blodets Bånd-serien, og jeg modtog mine frieksemplarer af De små monstre.Samtidig skrev jeg stadig videre på min roman, og Carina og jeg kunne se, at vi havde forskellige ”problemer”. Mine gik på hvordan jeg skaffede en kam til filtret hår og undgik at mine personer blev solskoldet, mens Carina stillede følgende spørgsmål: "Hvis en svampeart lyser op i mørke med et svagt, grønt lys, og dette lys brydes i en diamantklinge, hvad farver vil refleksionerne så have? Nuancer af grøn, en smule gul og en smule blå? Eller ...?"Juni
Jeg kunne afsløre forsiden til BB9, hvor Zan sidder og smiler skævt ud til beskueren.

Jeg passerede de 350 sider i Times New Roman – med Carinas foretrukne skrifttype blev det til mange flere sider. Jeg forventede at være færdig om 50-60 sider, men da jeg en uge senere var oppe på 400 sider, havde jeg kun 10 sider at afslutte historien i, hvis jeg skulle holde mig til de forventede 50-60 sider ekstra.Juli
Carina blev færdig med første udkast af sin roman. Jeg var også næsten færdig … der var bare et par huller, en masse kommentarer, ting der skulle tjekkes, rettes, beskæres …

Carina kom på besøg hjemme hos mig og overnattede en enkelt nat. Vi brugte tiden på at brainstorme og planlægge mere detaljeret på vores videre historie, samt tegne en skitse over landet Perina, hvor historien foregår. Der blev drukket en del colaer og ædt Kitkat, samt trukket ukrudt op på min terrasse. Vi fik også diskuteret, hvordan man egentlig udtaler Perina.

Da måneden næsten var forbi, var jeg også næsten færdig med min roman. Efter 7 måneder havde jeg 173.000 ord fordelt på 418 sider i Times new roman. Faktisk startede jeg med mange flere, men med Carinas hjælp fik jeg trimmet historien rigtig mange sider kortere.
Okay, helt færdig var jeg ikke, for den skulle genlæses, og der skulle flyttes kommaer.


August
I starten af måneden skrev jeg de to første ord, som påbegynder bind 3 i mit og Carinas Projekt. Det var på sin vis lidt snyd, da Carina gav mig ordene, men man skal jo starte et sted.

Måneden bød også på underskrevet kontrakt på min roman i Projektet – jeg kan ikke afsløre nogen titel endnu, da jeg ikke er sikker på, at den nuværende bliver den endelige.

Jeg fik en kat, Walde, som til tider besværliggjorde skrivningen – fx når han fik placeret sig sådan på skødet, at jeg holdt hans hoved med min ene hånd.September
Jeg blev inviteret til at komme til Aalborg for at holde foredrag for fantasy-interesserede børn og unge. Arrangementet var lavet i samarbejde med Aalborg bibliotek og Nota, der leverer bøger til folk med læsevanskeligheder. Mit sidste foredrag lå helt tilbage i 2014 ved Bogforum, så jeg brugte en del tid på at banke rust af mit Foredrags-jeg, før jeg drog af sted mod Aalborg.

Jeg startede på en ny roman, som jeg tænkte, jeg kunne skrive på, når Carina skrev på bind 3 eller hvis det hele gik lidt sejt. Desværre nåede jeg ikke så langt med VMV-historien – det blev til to sider – men jeg har ikke opgivet den endnu.

I stedet hev jeg en gammel påbegyndt letlæsningsserie ud af gemmerne. For nogle år siden skrev jeg de to første bind i fantasyserien – hver bog var på omkring 15 wordssider. Jeg var dog ikke tilfreds med dem, så da jeg tog historien op igen, omskrev jeg dem, så i stedet for 3. person datid blev det til jeg-person nutid. Og bindene blev lidt længere, så de nu var omkring 20-22 sider.

I løbet af resten af 2015 skrev jeg bind 3, sprang det jeg regner med skal være bind 4 over og skrev det meste af bind 5 og 6 (som var tænkt som et bind oprindeligt).Oktober
Måneden bød på Herlufsholm Fantasymesse. Desværre fik jeg ikke skrevet noget blogindlæg om det, så hvis nogen gerne vil læse mere om de to dage, sender jeg jer lige over til min skrivebuddie Louise Haibergs blog. Del 1 og del 2.
Jeg fik mine frieksemplarer af Skæbnebånd, og for at fejre det og min kat, Walde, afholdt jeg en jegharfåetkatkonkurrencebb9.November
November måned var en måned med mange foredrag (for mig i det mindste). Jeg var på Børnescenen på Bogforum, hvor jeg fortalte om Blodets Bånd serien. Jeg fik ikke skrevet et indlæg om Bogforum, så hvis du gerne vil læse om de to dage, sender jeg dig lige videre til min skrivebuddie Anika Eibes blog.
Del 1 og Del 2.

En lille uge senere drog jeg til Holstebro for at fortælle en flok unge forfatterspirer om min vej til at blive forfatter. En del af foredragets emne var fortællestemme, hvilket gjorde, at jeg inden da, forfulgte skrivebuddies og bibliotekar-kollega for at høre deres bud på, hvilken stemme jeg egentlig har.

Det tredje og sidste foredrag var for omkring 100 børn og unge. Det var det største antal tilhører, jeg har prøvet at stå foran, men det gik fint, og de var både vældig stille og vældig dygtige til at stille spørgsmål … efter at jeg udlovede en bog til det bedste spørgsmål ;)

BB9 – Skæbnebånd – fik en lektørudtalelse, og den var heldigvis rigtig god.December
Jeg arbejder som bibliotekar, og hvert år kan man komme til forskellige foredrag, hvor der bliver fremhævet gode bøger fra året, som er gået. Den viden kan vi så bruge i vores egen formidling på bibliotekerne.

En kollega havde været på "Årets nye børnelitteratur" med Steffen larsen, der er anmelder på Politiken. Og hun fortalte, at han - blandt de mange børnebøger - også havde nævnt De små monstre! Han fortalte åbenbart om Toms arm, der faldt af.

Jeg anskaffede mig endnu en kat, Christa, som gerne ville være med til at sætte sin pote på min historie.


De små monstre blev oversat til tyske e-bøger, og monstrene fik navneforandring til Otto, Willi og Fritz.

I slutningen af december fik Carina skrivefeber, og hun speedskrev tre kapitler på 4 dage. Jeg måtte forsøge at følge med og fik skrevet to kapitler på to dage. Bind 3 nåede op på 169 sider i Palatino Linotype.

Ved siden af Carinas skrivefeber forsøgte jeg at udnytte juleferien og skrive videre på min påbegyndte letlæsningsserie.I løbet af 2015 fik jeg:
• skrevet min bog i Projektet
• påbegyndt bind 3 sammen med Carina
• omskrevet to bøger i min letlæsningserie og næsten skrevet tre andre bind (der er nogle huller her og der)
• udgivet Skæbnebånd
• udgivet fem bøger i serien De små monstre (forhåbentligt kommer der flere)
• skrevet 16 blogindlæg *suk*

2016 ...
Jeg krydser fingre, for at Carina og jeg får skrevet bind 3 færdig. Måske også påbegyndt bind 4.

Jeg regner med at skrive videre på min læselet fantasyserie, forhåbentligt får jeg skrevet endnu en Merlin bog og ...

Ja, hvem ved? Jeg må se, hvad 2016 bringer!

5 kommentarer:

 1. Sikke et dejligt og detaljeret indlæg over dit forgangne år. Og jeg er sikker på at vi ser både afslutning og påbegyndelse af B4 i det kommende år. Og meget mere. :-)
  Men ikke flere katte, vel? De koster for meget på skrivekontoen. ;-)

  SvarSlet
 2. Hold da op, hvor har 2015 været begivenhedsrigt for dig på skrivefronten!
  Held og lykke med 2016 og jeg er MEGET spændt på dit og Carinas projekt! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene

   Tak skal du have :) Der måtte nu gerne være sket liiiidt mere. Men det må jeg jo så bare forsøge at klare i 2016 ;)

   Carina og jeg er også spændte på om læserne vil kunne lide vores historier :)

   Slet
 3. Hej Pernille
  Jeg har netop afsluttet min læsning af Skæbnebånd. Hele serien har tryllebundet mig totalt og den har for mig betydet at jeg kunne få et pusterum fra min egen travle verden med forskning og forsøg i lab. Det har været fantastisk at følge Kassie, Leo, Bess, Ana og Viking og se deres udvikling. Alle de drejninger med Zan, Helena og Viktor du har fundet på. Helt fantastisk!
  Tusind tak for mange timers fornøjelse. Jeg ønsker kun mere!!!
  Hilsen Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine

   Beklager jeg først får svaret på din besked nu! Den har fået gemt sig for mig :)

   Tak for dine pæne ord. Det betyder rigtig meget at høre :)

   Forhåbentligt får jeg nogle andre crews, der vil samarbejde lige så meget som BB-crewet gjorde - og det giver forhåbentligt nogle nye spændende historier ;)

   Mvh. Pernille

   Slet