lørdag den 29. juni 2013

Biblioteksafgiften 2013 - yeeeehaaaaa!

Lad det være sagt med det samme: Man skal ikke begynde at skrive for at tjene penge. Man skal være usædvanlig talentfuld og heldig for at tjene store penge. For de fleste forfattere er timelønnen latterlig lav. Den tid der bruges på at udtænke ideen, skrive den, finpudse den efterfulgt af kampen for at få et forlag til at udgive bogen ... den tid tjenes sjældent ind i penge, så lad lysten drive værket.

At man så tjener penge på noget, man elsker at gøre, er jo bare en bonus :o)

Danmark er et lille marked, og det er meget svært at leve af at være forfatter. Heldigvis er der biblioteksafgiften, der er en støtteordning for danske forfattere. Den udbetales en gang om året i slutningen af juni måned.

Afgiften er baseret på, hvor mange bøger man har stående på bibliotekernes hylder, hvor mange sider disse bøger er på, og hvilket slags materiale bogen er. Bøger til voksne giver for eksempel 1,7 point pr. side, mens børnebøger giver 1.

"Kristines hjerte" er for eksempel på 217 sider, og på bibliotekerne er der lige nu 409 bøger.

Regnestykket: 217 gange 409 gange 1=88753.

Årets pointværdi er 6,1529 øre.

Det betyder, at 88753 gange 6,1529 giver 546088.3337 øre. I kroner bliver det så cirka 5460.

En ting man skal være opmærksom på er, at selvom pengene udbetales i juni, så udregnes afgiften fra en opgørelse, som laves i december måned. Det betyder altså, at alle bøger købt af bibliotekerne fra januar måned og frem til afgiftens udbetaling slet ikke har nogen betydning for beløbets størrelse.

Hvis man er en forfatterspire, vil denne side måske have interesse: http://www.bibliotekspenge.dk/

Her kan man se, hvad de forskellige danske forfattere får. Det kan give en ide om, hvad man som forfatter kan tjene på sine bøger ved siden af salget. Og hvor mange titler man skal have stående på bibliotekerne, før man kan leve af at være forfatter. For de fleste forfattere kræver det en hel del titler, medmindre man brager igennem med en krimi eller lignende.

En af mine mindste romaner er "Spejlsøstre" (hvis vi ser bort fra Drømmer-serien). Bogen er på 148 sider, men den giver alligevel 4671 kr. Det er et eksempel på, hvor vigtig lektørudtalelsen er. "Spejlsøstre" fik en ret fin udtalelse.

Jeg klipper lige de bedste bidder: "Bogen er let at læse, den er skrevet i et godt og nutidigt sprog, og person- og miljøskildringer er genkendelige og troværdige. Paranormale fænomener er populære i ungdomslitteraturen, og her får læseren samtidig en velskrevet historie om kærlighed og venskab".

og

"Pernille Eybye har skrevet endnu en vellykket roman for unge, hvor hun igen kombinerer skildringen af unges hverdag med temaer, der er hentet i det okkulte".

Min bog "I Pandoras æske" fik en lidt mere lunken udtalelse:

"Bogens livlige talesprog, filmiske beskrivelser og karakteristikken af Jonas og hans venner er ganske vellykket. Spændingsmæssigt taber historien pusten lidt i takt med de mange ensartede besøg i Pandoras verden. Referencen til Pandoras æske er lidt svær at gennemskue, og ingen undrer sig rigtig over, at Jonas kan se Pandora."

og

"Hæsblæsende paranormal thriller, der har mange gode elementer i spil, men mangler lidt rød tråd, progression og sandsynlighed i personernes psykologiske reaktioner for at være helt i top".

Det er jo ikke, fordi det er så slemt, men det kan alligevel ses på salget til bibliotekerne. 239 eksemplarer er indkøbt af bibliotekerne, mens "Spejlsøstre" er på 513. Så en bog behøver ikke have mange sider for at have betydning for biblioteksafgiften.

Jeg har været ret spændt på, hvad jeg ville få i biblioteksafgiften i år. Mine Blodets Bånd-bøger har efter alt at dømme solgt ganske fint til bibliotekerne, så jeg var nysgerrig efter at se, hvilken betydning det ville få for afgiftens størrelse.

Sidste år fik jeg cirka 38.000, og jeg håbede lidt optimistisk på, at beløbet ville snige sig op på 50.000. På et eller andet tidspunkt vil jeg nok gerne gå ned i tid på mit arbejde, så der kommer mere balance mellem jobbet som bibliotekar og som forfatter. Og forhåbentligt kan jeg få mere tid til at skrive.

Biblioteksafgiften har stor betydning for, om og hvornår sådan en plan vil kunne sættes i værk.

I går fredag skulle jeg spise ude, men på vejen hjem fra arbejde tog jeg lige en tur forbi derhjemme for at tjekke postkassen. Den blev åbnet og - yeah! - der lå en stor konvolut fra biblioteksstyrelsen. Jeg flåede papiret op og tog et kig.

(Alt hvad jeg efterlod, før jeg spurtede ud af døren igen: Nøglerne til postkassen og en tom konvolut ;oP)
Og ... ja, jeg indrømmer det: Jeg hoppede et par gange på stedet, da jeg så beløbet. Det var meget bedre end forventet. Drømmen om mere tid til at skrive var pludselig det tættere på at kunne gå i opfyldelse :o)

Nysgerrig? Jamen, så tjek siden her.

2 kommentarer:

  1. Hold da op, sikke et spring fra sidste år. Kan godt forstå, at du måtte hoppe lidt ;) Tillykke! Hvor er det fedt, at målet rykker tættere på nu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nanna. Ja, det var en meget stor overraskelse, at springet var så stort :o)

      Og målet føles tættere på nu!

      Slet